Konferencja dot. Specjalnych Stref Ekonomicznych

Partia RAZEM zorganizowała 8 października 2015 r. na pl. Dominikańskim konferencję prasową na temat działających we Wrocławiu i okolicach Specjalnych Stref Ekonomicznych. Celem spotkania było obnażenie patologii funkcjonowania SSE.

Podczas konferencji dr Iwo Augustyński, ekonomista kandydujący z wrocławskiej listy RAZEM w najbliższych wyborach do sejmu, zwracał uwagę na absurdalność tworzenia stref ekonomicznych w mieście, w którym bezrobocie znajduje się na poziomie 3,8%. „Rolą stref miało być pobudzanie inwestycji na obszarach o wysokiej stopie bezrobocia. Tymczasem utworzona przez radnych Rafała Dutkiewicza podstrefa Legnickiej SSE znajduje się w samym centrum Wrocławia, przy ulicy Ruskiej oraz na placu Dominikańskim. To przecież miejsca same w sobie bardzo dla inwestorów atrakcyjne!”, podkreślał Augustyński.

Katarzyna Wieliczko, lokalny przedsiębiorca oraz kandydatka Razem zwróciła uwagę na rozrost podstrefy Wałbrzyskiej w dzielnicy Zgorzelisko i jego negatywne skutki dla lokalnych przedsiębiorców. “Przyzwolenie władz na powiększanie się stref to zgoda na nieuczciwą konkurencję i wyrządzanie szkody rodzimej gospodarce”, tłumaczyła.

Organizatorzy przedstawili także mapę Wrocławia z zaznaczonymi obszarami SSE. Podkreślali, że bez zmiany podejścia władz do lokalnej i regionalnej gospodarki, proces rozszerzania się stref będzie trudny do zatrzymania.

Partia RAZEM zarzuca rządowi i włodarzom miast brak długoterminowej wizji rozwoju polskiego przemysłu i marnotrawienie publicznych pieniędzy. Beneficjentami specjalnych stref są w ponad 80% firmy z kapitałem zagranicznym, w większości niezainteresowane rozwojem regionu, które w każdej chwili mogą przenieść swoje siedziby do innych państw.

Zamiast wspierania zagranicznych koncernów, RAZEM postuluje tworzenie funduszy celowych na rozwój lokalnych innowacyjnych przedsiębiorstw, wspieranie spółdzielczości oraz stopniowe wygaszanie SSE.