Porozmawiajmy RAZEM: Wybory w USA – pieniądze w polityce oraz fenomen Berniego Sandersa

Amerykańskie wybory prezydenckie odbędą się 8 listopada 2016 r. Obecnie trwa walka o nominacje z ramienia dwóch dominujących na amerykańskiej scenie politycznej partii: Demokratów i Republikanów. To, co wyjątkowe w tegorocznej kampanii wyborczej, to obecność wśród kandydatów Partii Demokratycznej Berniego Sandersa, który sam siebie określa mianem socjalisty. Z kolei wśród Republikanów walka toczy się między Tedem Cruzem, Benem Kasichem i kontrowersyjnym miliarderem Donaldem Trumpem. Z perspektywy Europejczyków niezwykle ciekawy może być już sam sposób finansowania kampanii oraz jej wyjątkowa medialność. Największe zdziwienie powinien budzić jednak fakt, że o zwycięstwie wcale nie decyduje rzeczywista liczba głosów zdobytych przez kandydata, lecz głosy elektorskie pochodzące z poszczególnych stanów. I właśnie amerykańskiej kampanii będzie dotyczyć kolejne nasze spotkanie z cyklu Porozmawiajmy RAZEM. Poprowadzi je dla nas Bartłomiej Postek, członek okręgu wrocławskiego Partii Razem.

Wydarzenie jest otwarte dla wszystkich zainteresowanych i będzie miało miejsce w czwartek, 5 maja o godzinie 18.00 w świetlicy osiedlowej przy ulicy Zachodniej 1. Przybywajcie!

W tle grafiki użyto zdjęcia „Bernie Sanders at ISU – 1/25/2016” autorstwa Aleksa Hansona. Zdjęcie oryginalne dostępne jest na warunkach CC BY 2.0.