Panel dyskusyjny „Aborcja – od kompromisu do liberalizacji”

Po tygodniach intensywnych protestów przeciwko planom barbarzyńskiego zaostrzenia ustawy aborcyjnej rząd zaczął ustępować. Przyszedł czas na przeanalizowanie ostatnich wydarzeń i wyciągnięcie wniosków. Dlatego organizujemy panel dyskusyjny „Aborcja: od kompromisu do liberalizacji”, który odbędzie się 18 maja 2016 r. o godz. 18:00 w Klubie Firlej przy ul. Grabiszyńskiej 56. W dyskusji udział wezmą:

• Katarzyna Barczyk (Dolnośląski Kongres Kobiet),
  • Agnieszka Dziemianowicz-Bąk (Partia RAZEM),
  • Maciej Słobodzian (Partia Zieloni)

Podczas spotkania zastanowimy się, jak powinny wyglądać dalsze działania w sprawie przygotowanego przez Ordo Iuris projektu zaostrzenia ustawy aborcyjnej, popieranego przez PiS. Chcemy wykorzystać ten moment, aby wspólnymi siłami wypracować narzędzia i metody pozwalające stworzyć strategię działania, która w przyszłości doprowadzi do liberalizacji prawa aborcyjnego w Polsce.

W czasach, gdy ignoruje się głos społeczeństwa, a kolejne kliniki przeprowadzające legalnie aborcje są zamykane, takie dyskusje mogą wydawać się przedwczesne. Tymczasem już teraz nawet jedna trzecia obywatelek i obywateli opowiada się za liberalizacją przepisów aborcyjnych (dane CBOS). Dlatego musimy mieć gotowe rozwiązania na czasy bardziej sprzyjającej atmosfery politycznej. Wszystkie i wszystkich zainteresowanych udziałem w ich wypracowywaniu zachęcamy do przybycia!