Kongres w Warszawie. Nowe władze Razem

W dniach 14-15 maja 2016 r. w Warszawie odbył się kongres sprawozdawczo-wyborczy Partii Razem. Ponad pół tysiąca działaczek i działaczy z całej Polski zjechało do stolicy, by uczestniczyć w podsumowaniu pierwszego roku istnienia partii, a także wybrać nowe władze.

Głównym organem decyzyjnym Razem jest dziewięcioosobowy Zarząd Krajowy, którego skład drogą elektroniczną w głosowaniu powszechnym wybierali wszyscy członkowie i członkinie Razem. Podobnie sprawa wyglądała z 33-osobową Radą Krajową, będącą ciałem doradczo-opiniującym. Co na tle innych rodzimych ugrupowań politycznych wyróżnia Razem, to parytet, który stosowany jest we wszystkich wewnętrznych wyborach. Inaczej niż mogłoby się wydawać, w Razem zasada parytetu chroni jednak nie panie, a panów. Gdyby nie ona, w ZK zasiadałoby jedynie dwóch mężczyzn.

Miniony Kongres dowiódł, że okręg wrocławski Razem rośnie w siłę. To już nie tylko blisko 150 osób działających na szczeblu regionalnym, ale i czteroosobowa reprezentacja we władzach krajowych. Od maja 2016 r. do Agnieszki Dziemianowicz-Bąk (dotychczas zasiadającej w ZK) i Anny Staniorowskiej (od początku w RK) dołączyło bowiem dwóch panów: Piotr Czerniawski i Maciej Jabłoński.

Biogramy wchodzących w skład władz centralnych członków i członkiń Razem z okręgu wrocławskiego:

Agnieszka Dziemianowicz-BąkAgnieszka Dziemianowicz-Bąk (Zarząd Krajowy) – 32 lata, z wykształcenia filozofka i pedagożka, od lat zaangażowana w działalność na rzecz rozwoju edukacji na wsiach i w małych miasteczkach. W działalność partii zaangażowana od kampanii wyborczej. Na Dolnym Śląsku opracowała stanowisko ws. spalenia kukły Żyda na wrocławskim Rynku i protestowała przeciwko używaniu zwierząt w występach cyrkowych. W Zarządzie Krajowym prowadziła działania edukacji wewnętrznej, uczestniczyła w proteście pod KPRM oraz koordynowała ogólnopolskie demonstracje przeciwko zaostrzeniu ustawy antyaborcyjnej.

Anna StaniorowskaAnna Staniorowska (Rada Krajowa) – 25 lat, malarka i absolwentka historii sztuki na Uniwersytecie Wrocławskim, jedna z założycielek wrocławskiego okręgu partii Razem. Jej głównym polem działania jest szeroko rozumiana kultura: koordynowała prace nad deklaracją programową „Razem dla kultury”, współtworzyła stanowisko partii ws. Europejskiej Stolicy Kultury i była współkoordynatorką komisji Rady Krajowej ds. edukacji, nauki, szkolnictwa wyższego, kultury i mediów publicznych. Uczestniczyła w proteście pod KPRM i startowała z 8. miejsca na wrocławskiej liście Razem podczas wyborów parlamentarnych.

Piotr CzerniawskiPiotr Czerniawski (Rada Krajowa) – 40 lat, urodzony we Wrocławiu, redaktor czasopisma „Rita Baum”, specjalista od mediów cyfrowych, działacz ruchu wolnej kultury. Przez kilka lat był wiceprezesem Stowarzyszenia Wikimedia Polska. Autor kilku książek poetyckich. W działalność partii zaangażowany od samego początku. Współzakładał okręg wrocławski Razem.

Maciej JabłońskiMaciej Jabłoński (Rada Krajowa) – 28 lat, urodzony w Białymstoku, od studiów związany z Wrocławiem, absolwent informatyki na Uniwersytecie Wrocławskim, zawodowo inżynier oprogramowania. Niezaangażowany politycznie przed powstaniem partii, członek Grupy Inicjatywnej, która doprowadziła do powstania Razem. Organizował struktury na Dolnym Śląsku, do tej pory członek Zarządu Okręgu. Szczególnie zainteresowany walką z umowami śmieciowymi oraz problemami mniejszych miejscowości.