Wybory w Hiszpanii. Czy Podemos przejmie władzę?

Już 26 czerwca w Hiszpanii odbędą się wybory parlamentarne. Cztery dni wcześniej, w środę 22 czerwca, wrocławski okręg Razem zaprasza na spotkanie z cyklu „Porozmawiajmy RAZEM” poświęcone sytuacji politycznej w kraju będącym piątą największą gospodarką Europy.

Poprzednie wybory parlamentarne w Hiszpanii odbyły się w grudniu 2015 r. Dobre wyniki nowych partii: lewicowej Podemos oraz centroprawicowej Ciudadanos sprawiły, że rozbity został duopol Partii Ludowej i Hiszpańskiej Socjalistycznej Partii Robotniczej, ugrupowań naprzemiennie sprawujących rządy w Hiszpanii od ponad 30 lat. Podczas powyborczych negocjacji nie udało się stworzyć żadnej koalicji mogącej uzyskać większość w parlamencie. Niemożność sformowania rządu zaowocowała rozpisaniem kolejnych wyborów. Na dwa tygodnie przed nimi w sondażach wciąż prowadzi prawicowa Partia Ludowa, ale lewicowa koalicja stworzona wokół Podemos depcze jej po piętach.

Podczas spotkania przeanalizujemy jak kształtował się obecny krajobraz polityczny w Hiszpanii. Uważnie przyjrzymy się Podemos: dowiemy się, jak powstała ta partia, w jaki sposób osiągnęła tak błyskawiczny sukces i jakie są jej prawdziwe korzenie ideowe. Wreszcie przyjrzymy się możliwym scenariuszom powyborczym i zastanowimy się, czy w Hiszpanii może powstać lewicowy rząd. Dyskusję poprowadzi Jan Świeczkowski z okręgu wrocławskiego Razem.

W tle grafiki wykorzystano zdjęcie Pablo Iglesias – Participante del Foro Internacional por la Emancipación y la Igualdad, autorstwa Ministerstwa Kultury Argentyny, na warunkach licencji CC BY-SA 2.0.