Światowy Dzień Uchodźcy – pokażmy naszą solidarność!

Od 2000 roku z inicjatywy ONZ 20 czerwca obchodzony jest Światowy Dzień Uchodźcy. Coroczne święto ustanowiono, by docenić odwagę, determinację i poświęcenie tych, którzy wielokrotnie stracili wszystko – pracę, domy, bliskich. Światowy Dzień Uchodźcy na różny sposób celebruje się w ponad 100 państwach, ale o dziwo w Polsce, kraju, który w XX wieku w wyniku wojen i sytuacji politycznej był jednym z największych „eksporterów” uchodźców, święto to ma charakter marginalny.

Ostatnie kilkanaście miesięcy to jednak coś więcej niż tylko bierność rządzących w Polsce na nieszczęście uchodźców. Polityka Rządu RP nastawiona jest na zniechęcenie Polek i Polaków do pomysłu pomocy uchodźcom. Politycy nie mają oporów, by stosować język przepełniony nienawiścią i rasizmem, co, niestety, odbija się na nastrojach społecznych. Doczekaliśmy czasów, gdy dyskurs społeczny narzuca nam skrajna prawica. Dlatego chcielibyśmy zaprosić Was do udziału w naszej poniedziałkowej manifestacji.

Pragniemy wyrazić naszą solidarność z uchodźcami z całego świata i podkreślić, że to tolerancja i humanitarność są właściwą drogą dla Polski.

Spotykamy się w najbliższy poniedziałek o godz. 19.00 na Placu Solnym we Wrocławiu. Będą z nami m.in. koalicja Wrocław Wita Uchodźców oraz wrocławskie koło Partii Zieloni.

W grafice wykorzystano zdjęcie Refugee Camp autorstwa Tracy Hunter, na warunkach licencji CC-BY 2.0