Przemoc domowa. Sposoby wyjścia

Przemoc w rodzinie przechodzi przez wszystkie stany społeczne, przez wszystkie kategorie wiekowe i wszystkie poziomy wykształcenia. Nie ma w Polsce grupy społecznej, której przemoc domowa nie dotyczy. Akty agresji zdarzają się codziennie i wszędzie. Bez względu na to, czy jest to duże miasto, prowincjonalne miasteczko czy wieś. Żadne z nas nie może ze stuprocentową pewnością powiedzieć, że nie zna osób doznających przemocy domowej. Temat ten wciąż stanowi strefę tabu a przy obecnej konfiguracji politycznej możemy się spodziewać, że będzie jeszcze bardziej marginalizowany, spychając tym samym ofiary rodzinnego terroru w ciemną otchłań bez wyjścia.

Nie chcemy dopuścić do takiej sytuacji, dlatego też 15 września 2016 r. o godz. 18:00 w świetlicy przy Radzie Osiedla Szczepin (ul. Zachodnia 1) organizujemy spotkanie z psycholożką i prawniczką współpracującymi z wrocławskim oddziałem fundacji Centrum Praw Kobiet. Podczas debaty przyjrzymy się zjawisku przemocy w rodzinie. Porozmawiamy o jej skali, przyczynach i skutkach. Przede wszystkim jednak postaramy się odpowiedzieć na pytanie jak zapobiegać i radzić sobie z aktami agresji? W jaki sposób osoba doznająca przemocy może sobie pomóc? Jak osoby bliskie mogą wesprzeć pokrzywdzonych?

Pamiętajmy, że dopóki milczymy na temat przemocy domowej, dopóty problem będzie narastał i pochłaniał coraz więcej ofiar. Spotkajmy się więc i porozmawiajmy. Może od tego zaczniemy zmieniać smutną rzeczywistość wielu rodzin w Polsce?