Porozmawiajmy Razem: Kobiety do polityki, polityka dla kobiet!

Kobiety w Sejmie obecnej kadencji stanowią jedynie 27% i jest to historycznie wysoka liczba. W Senacie jest jeszcze gorzej – na każdą senatorkę przypada aż siedmiu senatorów. Tymczasem kwestie praw kobiet rozpaliły nie tylko izby parlamentu, ale też polskie ulice – kobiety udowodniły, że nie godzą się na decydowanie o ich przyszłości ponad ich głowami. Sukces Czarnego Protestu i Ogólnopolskiego Strajku Kobiet udowodniły, że głosu ponad połowy społeczeństwa nie można zignorować. Dlaczego więc jest tak cichy w parlamencie?

Zapraszamy na panel dyskusyjny z serii „Porozmawiajmy Razem”, na którym polityczki i działaczki społeczne opowiedzą o swoich doświadczeniach. Wspólnie przyjrzymy się problemom polskiej polityki i poszukamy odpowiedzi na pytanie, w czym leży przyczyna tak niskiej reprezentacji kobiet w polskim parlamencie. Czy Polki poza polityką mają realny wpływ na kształtowanie swojej przyszłości? Jak dbać o prawa kobiet, a nie jedynie powstrzymywać najgorsze? Co zrobić, by rozmawiano z nami, a nie nad naszymi głowami?

Goście:

• Magda Tuła (Razem)
  • Małgorzata Tracz (Zieloni)
  • Ewa Miszczuk (Instytut Rzeźby Społecznej)
  • Ewa Bałazińska (Dziewuchy Dziewuchom)
  • Aleksandra Zienkiewicz (Towarzystwo Upiększania Miasta Wrocławia)

Zapraszamy w środę, 26 października o godz. 18:00 do wrocławskiej Kawiarni „Literatka”, Rynek 56/57.