98. rocznica utworzenia Tymczasowego Rządu Ludowego

7 listopada 1918 w Lublinie ukonstytuował się Tymczasowy Rząd Ludowy Republiki Polskiej pod przewodnictwem Ignacego Daszyńskiego. Był to pierwszy rząd w nowoczesnej historii Polski budujący państwo oparte na demokracji, sprawiedliwości społecznej i równych prawach dla wszystkich obywateli i obywatelek. Data jego utworzenia była świętowana przez polską niepodległościową lewicę w latach międzywojennych jako rocznica faktycznego odzyskania niepodległości. Razem wpisuje się w tę tradycję.

Zapraszamy na uroczyste złożenie kwiatów o 17.00 pod pomnikiem Polaków walczących o niepodległość przy Panoramie Racławickiej.

Następnie zapraszamy na panel dyskusyjny „Lewicowa droga do niepodległości”, na którym Józef Pinior, Wojciech Browarny (Razem Wrocław) i Małgorzata Tracz (Partia Zieloni) porozmawiają o niepodważalnym wkładzie lewicy w polską niepodległość. Dyskusja rozpocznie się o 18.00 w sali konferencyjnej na IV piętrze Domu Handlowego „Feniks”.