Razem i Zieloni wspólnie do Rady Miejskiej Wrocławia

Deklaracja wrocławska o wspólnym starcie Partii Razem i Partii Zieloni w wyborach do Rady Miejskiej Wrocławia w 2018 roku

Wrocław potrzebuje natychmiastowej zmiany priorytetów. Obecna formuła prowadzenia polityki miejskiej, być może trafna na przełomie wieków, już dawno się wyczerpała. Doprowadziła do ogromnego zadłużenia, wyprzedaży mieszkań komunalnych, piętrzących się problemów socjalnych, budowy największej ilości galerii handlowych w Europie, zamierania lokalnych biznesów, wycinki tysięcy drzew, stagnacji w rozwoju komunikacji miejskiej i ciągłego deficytu partycypacji społecznej.

Rafał Dutkiewicz nigdy nie miał prawdziwej opozycji w Radzie Miejskiej. Przez 15 lat na różnych etapach sprawowania urzędu miał przychylność zarówno PO oraz PiS-u, a obecnie również SLD i Nowoczesnej. Tak powszechne poparcie reprezentowanych w radzie miejskiej partii politycznych jest wynikiem zbudowanej wokół obecnego prezydenta siatki powiązań. Partyjne szyldy i poglądy wielu osób zmieniały się wraz z kolejnymi przetasowaniami w zarządach miejskich spółek i urzędzie marszałkowskim.

Czas jasno powiedzieć, że Wrocław to nie jest prywatny folwark. Działania następnej kadencji władz miejskich muszą być ukierunkowane na potrzeby mieszkanek i mieszkańców -inaczej grożą nam kolejne cztery lata zaniedbań.

W naszej wizji Wrocław jest pięknym i bezpiecznym europejskim miastem, którego europejskość nie jest mierzona liczbą krzesełek na Stadionie Miejskim, a wysokim standardem życia. Standardem widocznym w sprawnym transporcie publicznym, rozbudowanym systemie żłobków i przedszkoli, możliwości wynajmu mieszkania w rozsądnej cenie i życiem w czystym środowisku bez powracającego widma smogu.

Chcemy być tą zmianą, której potrzebuje Wrocław, którą same i sami pragniemy ujrzeć w naszym mieście.

Dlatego my, sygnatariuszki i sygnatariusze reprezentujący wrocławski okręg Partii Razem oraz koło Partii Zieloni, deklarujemy:

• Utworzenie wspólnego komitetu wyborczego wyborców w wyborach do rady miejskiej Wrocławia w wyborach samorządowych w 2018 roku.
  • Wystawienie wspólnego kandydata lub kandydatki na Prezydenta/kę, wyłonionego/ną z listy kandydatów i kandydatek w drodze konsensusu pomiędzy wszystkimi organizacjami biorącymi udział w porozumieniu.
  • Otwartość na nowe podmioty – w szczególności środowiska progresywne – takie jak: ruchy miejskie, związki zawodowe oraz inne stowarzyszenia, z którymi łączy nas wizja miasta.
  • Stworzenie i dopracowanie wspólnego programu naprawczego dla Wrocławia.
  • Podejmowanie decyzji w ramach porozumienia w drodze konsensusu przez wszystkie organizacje biorące w nim udział.
  • Dążenie do równej reprezentacji kobiet i mężczyzn na listach wyborczych.
  • Stworzenie po wyborach samorządowych wspólnego klubu radnych w Radzie Miejskiej.

Uważamy, że nie tylko Wrocław, ale wszystkie miejscowości w Polsce zasługują na realną zmianę priorytetów oraz władze samorządowe, które będą troszczyć się o życie mieszkańców i mieszkanek bardziej niż o własne korzyści polityczne i finansowe.

Ta zmiana może nadejść w 2018 roku wraz z wyborami samorządowymi. Deklarujemy, że dołożymy wszelkich starań, by miała wymiar nie tylko wrocławski, ale i ogólnopolski.

Wrocław, 17 maja 2017

Partia Razem

Agnieszka Dziemianowicz-Bąk
Członkini Zarządu Krajowego Partii Razem

Wojciech Browarny
Członek Rady Wojewódzkiej Partii Razem

Partia Zieloni

Małgorzata Tracz
Przewodnicząca Partii Zieloni

Paweł Pomian
Przewodniczący wrocławskiego koła Partii Zieloni

Na stronie www.deklaracjawroclawska.pl Razem i Zieloni zachęcają do zaangażowania się w tworzenie pierwszego progresywnego komitetu wyborczego w Polsce, który może odmienić sposób funkcjonowania wrocławskiego samorządu.