Razem i Zieloni domagają się więcej miejsc we wrocławskich żłobkach

Od dzisiaj wrocławski okręg Partii Razem wraz z Zielonymi rozpoczyna zbiórkę podpisów pod petycją, w której domagamy się zwiększenia nakładów na żłobki we Wrocławiu.

28 czerwca zakończyła się pierwsza tura rekrutacji do żłobków we Wrocławiu, podczas której miasto zapewniło jedynie 2302 miejsca dla wszystkich dzieci na 3700 chętnych. Zabrakło aż 1400 miejsc!

Zachęcamy wszystkich do drukowania załączonej niżej listy poparcia dla petycji i przynoszenia do biura partii Razem w budynku Feniksa na III piętrze, w lokalu nr 34. Biuro jest czynne w poniedziałki od 9:00 do 13:00, w środy od 13:00 do 18:00 i w piątki od 9:00 do 13:00.

Szanowni Radni, Szanowne Radne,

My, Rodzice, zwracamy się z żądaniem rozwiązania problemu zbyt małej liczby miejsc w żłobkach dla naszych dzieci. Nie jest to problem, który pojawił się nagle. Miejsc brakuje od lat, a środki przeznaczane na budowę nowych publicznych placówek oraz dofinansowania do miejsc w niepublicznych są niewystarczające. W tegorocznej rekrutacji liczba wolnych miejsca wynosiła 2302. To stanowczo za mało! Rodzice 1400 maluchów zostali odprawieni z kwitkiem, w kolejnej turze czeka mniej niż 60 miejsc. Reszta jest skazana na poszukiwanie opieki w placówkach prywatnych bez publicznego dofinansowania, gdzie miesięczne stawki często mocno nadwyrężają możliwości finansowe mieszkańców. Taka sytuacja zmusza wielu rodziców, najczęściej kobiety, do rezygnacji z pracy i zajmowania się dzieckiem w domu.

Niesprawiedliwie działający system opieki prowadzi do zwiększenia różnic płacowych, niższych emerytur i spadku aktywności zawodowej kobiet. Dostrzega to Komisja Europejska, zalecając, by przynajmniej 33% małych dzieci miało zapewnione miejsca w instytucjach opiekuńczych. We Wrocławiu rocznie rodzi się około 10 tys. dzieci. Dla każdego rocznika powinno czekać więc minimum 3300 miejsc, żeby spełnić europejskie standardy. Chętnych w tym roku było więcej niż zwykle, 3700. We wrocławskich placówkach zabrakło zatem około 1400 miejsc!

Oburzająca była również nieodpowiedzialnie przeprowadzona rekrutacja. Ze względu na zaniedbania Urzędu Miasta nie sprawdzano w tym roku, czy przestrzegany jest zapis regulaminu o możliwości zgłoszenia dziecka tylko do jednego żłobka naraz. Dopiero protesty rodziców skłoniły UM do wykluczenia wniosków łamiących wyżej wymieniony zapis regulaminu. Zostaliśmy w ten sposób narażeni na niepotrzebny stres, którego można było łatwo uniknąć.

Ze względu na powyższe, my, wrocławscy rodzice przy wsparciu partii Razem i partii Zieloni, wysuwamy następujące żądania:

• zapewnienia dotacji dzieciom, dla których nie starczyło miejsc w tegorocznej rekrutacji, w placówkach niepublicznych, w których są jeszcze wolne miejsca,
  • wykonania remontów budynków publicznych, które można przekształcić w żłobki, jeżeli miejsc w niepublicznych placówkach jest za mało,
  • utrzymanie jakości opieki nad dziećmi: zapewnienie dodatkowych miejsc nie może się odbyć poprzez zwiększenie liczby dzieci przypadających na opiekuna,
  • zwiększenia budżetu miasta Wrocław na remont, budowę żłobków i dotacje do miejsc o co najmniej 38 mln zł rocznie (tyle kosztuje nas World Games) ‒ obecny budżet wynosi 44 mln zł,
  • zaniechania pomysłu podwyższenia stawek za żłobki publiczne,
  • wprowadzenia scentralizowanego systemu miejsc w żłobkach – tak, by rodzice mogli aplikować wskazując co najmniej 3 żłobki w kolejności preferencji.

Lista poparcia dla petycji [PDF]