Czy miasto musi nas truć? Dyskusja o polityce ekologicznej Wrocławia

Zapraszamy wszystkie mieszkanki i mieszkańców Wrocławia na debatę o lokalnej polityce ekologicznej, która odbędzie się w najbliższą sobotę ( 3 lutego ) w godzinach 17.00-19.00 w Domu Ekonomisty przy ul. Łaciarskiej 28. Porozmawiamy między innymi o tym, jak skutecznie walczyć ze smogiem, rozwijać zielone tereny oraz tworzyć ekologiczne i energooszczędne miasto.

Władze Wrocławia od dawna ignorowały problem smogu, narażając na niebezpieczeństwo mieszkańców i mieszkanki miasta. Zauważyły go dopiero wtedy, gdy katastrofalna jakość powietrza zaczęła negatywnie wpływać na wizerunek miasta. Jednak gdy Wrocław bił kolejne rekordy w rankingu najbardziej zanieczyszczonych miast na świecie, Rada Miejska uchwaliła budżet na 2018 rok, w którym na walkę ze smogiem przewidziano kwotę dwukrotnie mniejszą niż obiecywano.

Walka ze smogiem to zaledwie część wszystkich działań w zakresie ochrony środowiska, jakie powinno podejmować miasto – zwłaszcza takie, które chce zasłużyć na miano Zielonej Stolicy Europy. Jak powinna wyglądać polityka ekologiczna Wrocławia? I dlaczego życie w czystym, zielonym mieście się opłaca? O tym, co zrobić, by Wrocław przestał nas truć, porozmawiają:

Radek Lesisz — Dolnośląski Alarm Smogowy
Julia Rokicka — Partia Zieloni Wrocław