Między instytucją a ulicą – Jaka kultura we Wrocławiu?

W 2016 roku Wrocław cieszył się mianem Europejskiej Stolicy Kultury. Jak wygląda krajobraz kulturalny naszego miasta dwa lata później? Czy upadek Teatru Polskiego to tylko trudny moment w życiu Wrocławia, czy znak, że należy się martwić o przyszłość? Jak faktycznie prezentuje się oferta kulturalna miasta i jej dostępność?

Kiedy w 2011 roku ogłoszono, że Wrocław ma otrzymać tytuł Europejskiej Stolicy Kultury, mogłyśmy i mogliśmy spodziewać się nowego otwarcia. Zwycięska aplikacja obiecywała wyjście kultury na ulice oraz aktywizację obywateli i obywatelek Wrocławia. Czy miasto wypełniło swoje zobowiązania? A może obchody ESK stały się kolejnym PRowym sukcesem, który nie przekłada się na życie mieszkanek i mieszkańców?

Jaka powinna być wrocławska kultura? Czy powinna spocząć zamknięta w murach poważnych instytucji, czy wylać się na ulicę? A może jedno nie wyklucza drugiego?

Serdecznie zapraszamy wszystkie mieszkanki i mieszkańców Wrocławia na debatę o miejskiej polityce kulturalnej i roli kultury w życiu społecznym, która odbędzie się w sobotę 7 kwietnia o godz. 17.00 w Hotelu Tumskim przy ul. Słodowej 10 we Wrocławiu. W dyskusji wezmą udział:

Krzysztof Mieszkowski – krytyk teatralny i były dyrektor Teatru Polskiego we Wrocławiu
Majka Zabokrzycka – animatorka kultury i koordynatorka Łokietka 5 – Infopunkt Nadodrze
Wojciech Browarny – historyk literatury i regionalista, wykładowca na Uniwersytecie Wrocławskim
Maja Staśko – krytyczka literacka, aktywistka i działaczka polityczna
Adam Chmielewski – filozof, autor zwycięskiej aplikacji Wrocławia do tytułu ESK 2016

Uwaga, na spotkanie zapraszamy także osoby z dziećmi – przy sali zostanie zorganizowany kącik dla dzieci z opiekunem/opiekunką. Szczegóły wkrótce!