Apel o konsolidację środowisk progresywnych w związku z wystawieniem przez PO Ujazdowskiego na kandydata na prezydenta Wrocławia

My, niżej podpisani i podpisane zwracamy się z apelem do wszystkich progresywnych osób i środowisk, którym na sercu leży dobro Wrocławia i demokracja w samorządzie, by jasno wyraziły sprzeciw wobec kandydatury Kazimierza Ujazdowskiego na prezydenta miasta. Wrocław ma dość seksizmu, homofobii i wiecznego POPiSu!

Obywatele i obywatelki Wrocławia wyraźnie sprzeciwiły się kandydaturze prof. Alicji Chybickiej, która nie poparła obywatelskiego projektu Ratujmy Kobiety, uznając, że “jej głosnie ma znaczenia”. Tymczasem Platforma Obywatelska jako alternatywę proponuje kandydaturę osoby jawnie współpracującej z organizacją Ordo Iuris, zwolennika zaostrzenia prawa do aborcji i głosującego w Parlamencie Europejskim za “leczeniem
homoseksualizmu”. Kazimierz Ujazdowski przez 10 lat był prominentnym członkiem Prawa i Sprawiedliwości, a szeregi partii rządzącej opuścił dopiero w 2017 roku.

Propozycja Platformy Obywatelskiej to lekceważenie głosu obywateli i obywatelek oraz kolejny dowód na to, że parlamentarna opozycja nie stanowi dziś żadnej realnej alternatywy dla Prawa i Sprawiedliwości.

Od kilku miesięcy opozycja prowadzi we Wrocławiu nieoficjalną kampanię wyborczą, pokazując, że ponawiane apele o zjednoczenie są jedynie grą polityczną. Brakuje pomysłu na miasto i propozycji rozwiązania problemów, z którymi wrocławianie i wrocławianki borykają się na co dzień. To jasne, że stworzony w mieście układ władzy nie ma pojęcia o wrocławskiej rzeczywistości. Pojęcia nie ma też sam kandydat PO, który opowiada w wywiadach, że chce budować linie tramwajowe na Hubskiej i na Popowice, gdy prace nad nimi już trwają. Ponadto chce dalszego dotowania Śląska Wrocław, którego próbę sprzedaży uważa za akt słabości i wielką przegraną.

Podczas gdy Wrocław oklejany jest kolejnymi billboardami, środowiska lewicowe i centrowe oraz działacze i działaczki miejskie wspólnie z mieszkańcami i mieszkankami rozmawiają o alternatywie dla prowadzonej od lat polityki. Mówimy głośno o kłopotach mieszkaniowych, dewastacji zieleni miejskiej, trudnym dostępie do wartościowej kultury, dezorganizacji w szkołach, czy rasistowskiej agresji na ulicach. Czas powiedzieć wprost: żadna z dominujących obecnie formacji prawicowych nie znajdzie rozwiązań tych problemów, ponieważ wcale nie zamierza ich szukać. Nominacja Kazimierza Ujazdowskiego to tylko dowód na to, że Wrocław stał się kolejnym trofeum w wojnie między PO a PiS.

Zapraszamy do rozmów o przyszłości Wrocławia wszystkie środowiska, które wierzą, że nasze miasto można zmienić w otwarte, tolerancyjne, bezpieczne, równościowe i sprawiedliwe miejsce do życia.

Proponujemy uczciwe i rzeczowe rozmowy o wspólnym, prospołecznym kandydacie lub kandydatce na fotel prezydenta Wrocławia zamiast “przywożenia ich w teczce”. Zależy nam na osobie, która stawi czoła problemom miasta, a jednocześnie będzie w stanie opowiedzieć się po stronie grup lekceważonych i wykluczonych. Chcemy Wrocławia ze sprawną komunikacją miejską, czystym powietrzem, porządnym programem mieszkaniowym oraz programem in vitro, który będzie aktywnie zwalczał wszelką dyskryminację w przestrzenipublicznej i nie pozwoli na zagarnianie jej przez religijnych fanatyków. Tylko jako zjednoczone ruchy progresywne jesteśmy w stanie przeciwstawić się tej tendencji.

Zapraszamy wszystkich sprzeciwiających się dotychczasowej polityce miasta, osoby i organizacje, do rozmowy o kandydacie lub kandydatce na prezydentkę, jak również do dyskusji o przyszłości Wrocławia.

Pod apelem do tej pory podpisały i podpisali się:
Agnieszka Dziemianowicz-Bąk (Partia Razem)
Wojciech Browarny (Partia Razem)
Małgorzata Tracz (Partia Zieloni)
Paweł Pomian (Partia Zieloni)
Marta Lempart (Ogólnopolski Strajk Kobiet)
Katarzyna Barczyk (przedsiębiorczyni, blogerka, feministka)
Aleksandra Zienkiewicz (aktywistka miejska)
Agnieszka Kubit (Inicjatywa Polska)
Agnieszka Wywrot (współpracowniczka Centrum Praw Kobiet)
Irena Terpiłowska (działaczka antyprzemocowa)
Ewelina Seklecka (Fundacja Punkt Widzenia)