Wrocławia nie tworzą drogie imprezy. Przedstawiamy wnioski ze spotkań “Razem o Wrocławiu”

Chcemy miasta otwartego, lepiej skomunikowanego i z aktywną polityką mieszkaniową. Na dzisiejszej konferencji prasowej przedstawiliśmy wnioski z cyklu spotkań “Razem o Wrocławiu”, które co miesiąc od września organizowaliśmy w mieście, by rozmawiać o największych problemach jego mieszkanek i mieszkańców.

“Otwarty Wrocław” to siedem postulatów, które według nas powinny stanowić priorytety władz miasta, niezależnie od wyników wyborów samorządowych:

1. Lepsza opieka dla najmłodszych
2. Równe szanse na mieszkanie
3. Przyjazna i dostępna komunikacja
4. Powszechny Paszport do kultury
5. Miasto z czystym powietrzem
6. Przejrzyste działania władz
7. Prawdziwe miasto spotkań

— Wrocławianie zasługują na lepszy, bardziej progresywny Wrocław — powiedział na konferencji prof. Wojciech Browarny. — Dotychczasowe władze miasta konsekwentnie ignorowały potrzeby jego mieszkańców i mieszkanek, a Wrocław stawał się coraz bardziej zanieczyszczony, zatłoczony i mniej przyjazny. To się musi zmienić. Miasta nie mogą tworzyć drogie imprezy, zaszczytne tytuły i rzeźby za milion złotych.

Postulaty to efekt rozmów z mieszkańcami i mieszkankami, które odbyły się podczas cyklu spotkań “Razem o Wrocławiu”.

— W spotkaniach wzięło udział w sumie kilkaset osób: mieszkańców naszego miasta, którym zależy na zmianie, którzy mają świetne pomysły i którzy na co dzień doświadczają problemów często niewidocznych dla aktualnej władzy — powiedziała Dorota Kłodnicka.

Jednocześnie zapowiadamy swój udział w wyborach samorządowych.

— Wojciech Browarny jest namawiany od wielu miesięcy przez różne środowiska do kandydowania na prezydenta Wrocławia — powiedziała Dorota Kłodnicka. — Naturalnie uważamy, że byłby świetny w tej roli, ale dla Razem nie jest priorytetem wystawienie kandydatury ze swojego ugrupowania. Jeśli pojawi się lewicowy kandydat lub kandydatka, która połączy wiele środowisk, to jak najbardziej jesteśmy otwarci i poprzemy taką kandydaturę.