Rocznica stanu wojennego. Opowieść wrocławska

Dzisiaj mija trzydziesta siódma rocznica wprowadzenia stanu wojennego w Polsce. Części z nas w ogóle nie było wtedy na świecie. Część była zbyt młoda, żeby pamiętać. Jednak jeden z członków naszej partii nie tylko pamięta, ale także postanowił podzielić się z nami swoimi wspomnieniami.

Co mówi na swój temat? „Pochodzę z rodziny (jak na tamte czasy) bardzo reakcyjnej. Dziadek z jednej strony był oficerem przedwojennej armii, rotmistrzem w Ułanach. Dziadek z drugiej strony był Piłsudczykiem, uczestnikiem Cudu nad Wisłą. Ojciec był bardzo mocno zaangażowany w partyzantkę, tą według komunistów bardzo reakcyjną czyli AK. Był oficerem Kedywu. Cudem przeżył po wojnie tylko dlatego, że nikt nigdy nie dokopał się dokładnie do jego przeszłości i traktowano go jak szeregowego członka AK czyli wywieziono – jak większość – na daleki, bardzo daleki wschód i wrócił do Polski dopiero po pierwszych amnestiach czyli po śmierci Stalina.o mogę o sobie opowiedzieć? Od dzieciństwa byłem wychowywany nie w tej »prawdziwej« historii tylko troszeczkę nastawiany nieufnie do tego, co mnie otacza. Jak już byłem troszeczkę starszy, powiedzmy tak wiek licealny, zacząłem coraz więcej dowiadywać się o historii swojej rodziny. O tej, też powiedzmy nie do końca prawdziwej, ale tej historii Polski z drugiej strony niż jedyna słuszna linia PZPRu.

I w tym momencie, wtedy jakoś dotarło do mnie istnienie KORu i zacząłem się tym interesować. Usiłowałem jakoś zaangażować się i dostać do tego KORu, bo to nie było taką łatwą sprawą. To była organizacja bardzo, bardzo mocno zakonspirowana. W tamtych czasach uczestnictwo w KORze groziło dosyć ostrymi sankcjami.”

Zapraszamy do posłuchania w całości, co ma Krzysztof do powiedzenia o czasach tuż przed stanem wojennym, samym jego wprowadzeniem, co się działo potem, a także jakie są jego refleksje nad obecna sytuacją w naszym kraju.

Posłuchaj: Rocznica stanu wojennego – opowieść wrocławska >>>