Sukces Razem: jest wyrok za makabryczne billboardy

Sukces akcji “Z dala od szpitala”! Fundacja Pro Prawo do życia została ukarana grzywną za makabryczne billboardy. Wczoraj sąd rejonowy we Wrocławiu wydał wyrok w tej sprawie. Prezes fundacji ma zapłacić 5000 złotych grzywny, plus koszty sądowe. Fundacja Pro Prawo do życia ma również opublikować informację o wyroku na swojej stronie.

— To wielki sukces, najwyższy wymiar kary zasądzony dla jednej osoby — komentował wyrok Chrystian Szpilski, działacz okręgu wrocławskiego partii Razem, oskarżyciel posiłkowy. — Sąd nakazał również publikację wyroku na głównej stronie Pro Prawo do życia, tak aby każdy, kto odwiedza tę stronę, poznał konsekwencje wywieszania tego typu makabrycznych billboardów.

— W przestrzeni publicznej nie ma miejsca dla takich obrazów. To makabryczne, krwawe plakaty, które przekazują nieprawdziwą i nieaktualną wiedzę o aborcji. Niedaleko znajduje się szkoła, ośrodek terapii dzieci i młodzieży, park z placem zabaw, osiedle mieszkaniowe, węzeł przesiadkowy. Do oglądania tego zmuszone są dzieci, kobiety w ciąży zagrożonej, kobiety po poronieniach. Pokazywanie takich obrazów to zwykła przemoc — mówi Marcelina Zawisza, liderka dolnośląsko-opolskiej listy partii Razem.

Umieszczanie nieprzyzwoitych rysunków w miejscu publicznym to złamanie art. 141 Kodeksu wykroczeń, a wywoływanie zgorszenia w miejscu publicznym narusza art. 51 § 1 Kodeksu wykroczeń.

To nie jest pierwszy wyrok za makabryczne billboardy rozwieszane przez fundację. Wcześniej sąd w Opolu karał fundację grzywnami. Nigdy jednak nie wymierzono tak wysokiej grzywny za tego typu wykroczenie dla jednej osoby.

— Walka z barbarzyńskimi plakatami musi się, niestety, toczyć billboard po billboardzie. Będziemy zgłaszać kolejne, tylko tak uda nam się sprawić, że znikną z przestrzeni publicznej — tłumaczy Filip Chudy z Rady Krajowej Partii Razem, oskarżyciel posiłkowy.

Ogólnopolską akcję zapoczątkowały działaczki partii Razem z Krakowa. Daria Gosek-Popiołek oraz Dorota Kawęcka we współpracy z prawniczkami przygotowały zestaw dokumentów niezbędnych do zgłoszenia makabrycznych billboardów. Dokumenty znajdują się na stronie zdalaodszpitala.pl.

— Bardzo się cieszę, że akcja ma zasięg ogólnopolski. Cieszy się ogromnym poparciem w całej Polsce, a nasza strona bardzo pomaga w usuwaniu tych barbarzyńskich obrazów z przestrzeni publicznej. Zgłaszać billboardy mogą wszyscy, do czego oczywiście zachęcam. Pokażmy, że w Polsce nie ma miejsca na szokujące obrazy zakrwawionych szczątków! — mówi inicjatorka akcji, Dorota Kawęcka.