Na kogo głosować 26 maja? Dolnośląska lista Lewicy Razem

Na kogo głosować w wyborach do Parlamentu Europejskiego? Nauczycielka, aptekarz, działaczka społeczna, profesor – to między innymi oni budują listę Lewicy Razem na Dolnym Śląsku i Opolszczyźnie. Liderką listy jest Marcelina Zawisza, współzałożycielka Partii Razem i członkini Zarządu Krajowego, ekspertka ds. polityki zdrowotnej.

Poznaj program oraz kandydatów i kandydatki Lewicy Razem z całej Polski>>>

– Zebraliśmy podpisy w okręgu dolnośląsko-opolskim i jutro rejestrujemy komitet – zadeklarował Adrian Zandberg na konferencji prasowej we Wrocławiu. – Wyborcy mają na kogo głosować: na listach Lewicy Razem znajdą zaangażowanych działaczy i europejskich ekspertów, ludzi, którzy od lat zajmują się najważniejszymi dla nas wszystkich sprawami: zdrowiem, rynkiem pracy, edukacją.

Marcelina Zawisza jedynką listy Lewicy Razem

Listę Lewicy Razem otwiera Marcelina Zawisza, jedna z liderek partii Razem, współorganizatorka protestów o prawa kobiet, europejska liderka w rankingu Forbes „30 under 30 Europe”.

Zawisza - listy Lewicy Razem

Niższe czynsze, wyższe płace i bezpłatne leki na receptę to nasze priorytety w Parlamencie Europejskim – powiedziała Marcelina Zawisza podczas wrocławskiej konferencji. – W Europie panują ogromne nierówności pod względem cen i dostępności mieszkań. Mieszkańcy Berlina czy Wiednia mają możliwość korzystania z zasobu miejskiego i budownictwa społecznego. Tymczasem Polki i Polacy biorą kredyty na 30 lat i codziennie martwią się, czy i kiedy go spłacą. Unia Europejska, podobnie jak stworzyła program dopłat dla rolnictwa, powinna także uruchomić europejski program budowy mieszkań.

Zobacz spot wyborczy Marceliny Zawiszy>>>

Jerzy Przystajko dwójką listy Lewicy Razem

„Dwójką” na liście Lewicy Razem jest Jerzy Przystajko – aptekarz z Opola, ekspert ds. polityki zdrowotnej. Razem z Marceliną Zawiszą przyczynił się do ujawnienia afery lekowej w Ministerstwie Zdrowia, w której chodziło o nieprawidłowości w rozliczeniach między korporacjami farmaceutycznymi a rządem.

– Nie może być tak, że wielkie korporacje farmaceutyczne narzucają kosmiczne ceny leków ratujących życie, a państwo tylko wzrusza ramionami – tłumaczył Jerzy Przystajko. – Leki przepisane na receptę powinny być bezpłatne. Z takiej możliwości korzystają już Holendrzy czy Szkoci. Mamy w Unii ogromne różnice w dostępie do ochrony zdrowia i cenach leków.

Jak to zmienić? Jednym ze sposobów jest reforma przestarzałego prawa patentowego, które dziś dba głównie o interesy firm farmaceutycznych. Według niego firmy mogą otrzymać monopol na produkcję leku nawet na 20 lat. A są to leki, które mogą uratować czyjeś zdrowie lub życie.

Wojciech Browarny czwórką listy Lewicy Razem

Browarny - listy Lewicy Razem

„Trójką” listy Lewicy Razem jest Jolanta Piwcewicz z Unii Pracy – działaczka samorządowa, była wójt Podgórzyna, przewodnicząca zarządu Związku Gmin Karkonoskich. Na czwartym miejscu znajduje się prof. Wojciech Browarny, wrocławianin, wykładowca na Uniwersytecie Wrocławskim, członek Związku Nauczycielstwa Polskiego.

– Polska od lat jest tanią siłą roboczą Europy. To się musi skończyć. Unia Europejska może stać się gwarantem dobrej, stabilnej pracy dla wszystkich Europejek i Europejczyków – powiedział Wojciech Browarny. – Zadbamy o wyrównanie różnic w pensjach i warunkach pracy między wszystkimi krajami Unii. Będziemy dążyć do jednolitej pensji minimalnej w całej Europie oraz do skrócenia czasu pracy w Polsce, tak abyśmy w końcu pracowali tyle, co Niemcy, Francuzi czy Holendrzy.

Na kogo głosować 26 maja na Dolnym Śląsku i Opolszczyźnie?
Lewica Razem – lista nr 5 w wyborach do Parlamentu Europejskiego:

1. Marcelina Zawisza – jedna z liderek partii Razem, inicjatorka ujawnienia afery lekowej w Ministerstwie Zdrowia, współorganizatorka protestów o prawa kobiet, europejska liderka w rankingu Forbes “30 under 30 Europe”
  2. Jerzy Przystajko – aptekarz z Opola, ekspert od polityki zdrowotnej, działacz na rzecz poprawy jakości ochrony zdrowia i inicjator ujawnienia afery lekowej w Ministerstwie Zdrowia, ojciec sześciolatka
  3. Jolanta Piwcewicz – członkini Unii Pracy, działaczka samorządowa, była wójt Podgórzyna, przewodnicząca zarządu Związku Gmin Karkonoskich.
  4. Wojciech Browarny – wrocławianin, profesor Uniwersytetu Wrocławskiego i kierownik Zakładu Historii Literatury Polskiej, nauczyciel akademicki, członek Związku Nauczycielstwa Polskiego
  5. Kamila Jarońska – opolanka, tłumaczka i nauczycielka francuskiego w szkole językowej, współautorka programu Razem dla kultury i ochrony zabytków
  6. Jacek Makówka – członek Unii Pracy, działacz samorządowy, radny osiedlowy
  7. Anna Stabrowska – wałbrzyszanka, przedsiębiorczyni, organizatorka licznych lokalnych inicjatyw i protestów, prywatnie matka czwórki dzieci
  8. Andrzej Drost – mieszkaniec Prudnika, zaangażowany w lokalne działania, szczególnie dotyczące wykluczenia transportowego
  9. Krystyna Burakowska – mieszkanka Legnicy, nauczycielka szkolna i przedszkolna, prezeska fundacji “Zielona Kurka” działającej na rzecz poprawy warunków pobytu najmłodszych pacjentów w szpitalu
  10. Filip Chudy – informatyk, nauczyciel akademicki na Uniwersytecie Wrocławskim, jeden z głównych autorów programów polityki cyfrowej i energetycznej, koordynuje współpracę międzynarodową Razem z kilkunastoma lewicowymi organizacjami w całej Europie w ramach koalicji Europejska Wiosna

Lewica Razem – masz na kogo głosować!