Ponad 40% zarobków na mieszkanie? To za dużo!

Marcelina Zawisza i Wojciech Browarny, kandydujący do Parlamentu Europejskiego z listy Lewicy Razem przedstawili program mieszkaniowy swojego komitetu. Politycy wyrazili wsparcie dla europejskiej inicjatywy ustawodawczej “Housing for All”, której celem jest zwiększenie dostępności do tanich mieszkań w całej Europie.

– Problem braku tanich mieszkań na wynajem dostrzegają nie tylko Polki i Polacy ale wszyscy mieszkańcy Europy. Dlatego powstała europejska inicjatywa ustawodawcza Housing For All. Właśnie trwa zbiórka miliona podpisów. My nie tylko wyrażamy poparcie dla tej inicjatywy ale deklarujemy, że w Parlamencie Europejskim będziemy walczyć o realizację postulatów tam zawartych – mówiła Zawisza.

Europejska inicjatywa zakłada łatwiejszy dostęp dla wszystkich do mieszkań socjalnych, niestosowanie kryteriów z Maastricht do inwestycji publicznych w mieszkalnictwo socjalne i przystępny cenowo, lepszy dostęp do finansowania UE dla niekomercyjnych i stosujących zasady zrównoważoności deweloperów budowlanych, społeczne i oparte na konkurencji zasady wynajmu krótkoterminowego oraz sporządzanie statystyk dotyczących potrzeb mieszkaniowych w Europie.

Politycy Lewicy Razem zachęcają do podpisania się pod inicjatywą w internecie. Może to zrobić każdy obywatel Unii Europejskiej. Wystarczy podać na stronie “Housing for All” imię, nazwisko, numer PESEL i adres.

– Koszty mieszkania w Europie są zbyt wysokie. Około 82 milionów ludzi wydaje ponad 40 procent swoich zarobków na mieszkanie. Wśród nich są Polki i Polacy. Alternatywą dla strasznie drogiego wynajmu na rynku prywatny jest wzięcie kredytu na 30-40 lat – mówiła na konferencji prasowej Marcelina Zawisza. – A przecież poza czynszem czy ratą kredytu trzeba opłacić inne wydatki jak jedzenie czy ubrania. Tymczasem gminy albo systematycznie wyprzedają zasób mieszkaniowy, albo w niego nie inwestują, więc ten zasób niszczeje i nie nadaje się do zamieszkania. Rządowy projekt Mieszkanie Plus okazał się być porażką i kolejnym po programach Platformy Obywatelskiej programem majacym na celu dofinansowanie deweloperów, a nie realną pomoc zwykłym ludziom – tłumaczyła liderka listy Komitetu Lewica Razem w okręgu dolnośląsko-opolskim.

Zdaniem kandydatów Lewicy Razem wszyscy mamy prawo do życia w dobrej przestrzeni. Takiej, w której nie brakuje terenów zielonych, transportu zbiorowego, niezbędnych urzędów, przychodni i innych usług publicznych, instytucji kultury i miejsc wypoczynku. – Niestety, pod tym względem mamy daleko do średniej unijnej. Niektóre dzielnice polskich miast są wręcz zaniedbane, a inne podlegają bezwzględnej gentryfikacji lub ich rozwój jest podporządkowany interesom wielkich inwestorów i deweloperów. Wrocław nie jest wyjątkiem – twierdzi Wojciech Browarny, który również kandyduje z listy Komitetu Lewica Razem. – Na kilka zadbanych, zielonych osiedli, najczęściej jeszcze poniemieckich, przypadają w naszym mieście dziesiątki miejsc, w których wycięto drzewa, nie jeżdżą tramwaje, a w ścianach budynków mieszkalnych rozrasta się grzyb – opowiadał Browarny.

Lewica Razem proponuje powołanie Europejskiego Funduszu Mieszkaniowego. Komitet chce unijnego wsparcia finansowego dla miast i miejscowości, które powiększają zasoby komunalne i aktywnie wspierają budowę tanich mieszkań na wynajem, w tym przede wszystkim spółdzielczych lub prowadzonych przez kooperatywy mieszkańców. Fundusze przeznaczone na realizację europejskiej spójności byłyby przeznaczane także na równość mieszkaniową.

Link, pod którym można się podpisać pod petycją Housing for All: