Marzena Gabryk: Wystąpienie Obremskiego zamknęło możliwość debaty

Marzena GabrykOtwarcie Wrocławskiego Forum Kultury „uświetniło” przemówienie senatora Jarosława Obremskiego. Senator powiedział w nim m.in.: „Kultura i sztuka w polityce miejskiej nie może być podporządkowana budowaniu obywatelskości. Grozi prostacką budową kapitału społecznego. Takie myślenie jest myśleniem bolszewickim!”

Kontrowersyjna prelekcja Obremskiego spotkała się z ostrą reakcją ludzi kultury. Wypowiedziała się w tej sprawie także Marzena Gabryk z Fundacji Teatr Nie-Taki i okręgu wrocławskiego RAZEM:

Jarosław Obremski wygłosił swój polityczny, światopoglądowy program. Jego wystąpienie pojawiło się na początku i zamiast otworzyć to spotkanie, natychmiast zamknęło możliwość prawdziwej debaty. To kompletna pomyłka. Pan senator dużo mówił o odwadze, a wydaje mi się, że na sali jej zabrakło. Powinniśmy zdecydowanie powiedzieć, że to nie w porządku. Uderzyło mnie zwłaszcza to, co mówił o hierarchizacji kultur. I przypomniało mi się wystąpienie ministra kultury Piotra Glińskiego na inauguracji stolicy kultury – taki sam wykład ex cathedra, który próbuje ustawić debatę, a szkodzi merytorycznym kwestiom. Tyle że wtedy były gwizdy, tu zabrakło reakcji.