Porozmawiajmy RAZEM o gwarantowanym dochodzie podstawowym

500 złotych na dziecko? A dlaczego nie 1500 zł na każdego obywatela? Tak w uproszczeniu działałby gwarantowany dochód podstawowy. Pomysł, który zdobywa popularność tak na lewicy, jak i na wolnorynkowej prawicy. Założenie jest proste: każdy dostaje co miesiąc określoną kwotę, pozwalającą na godne życie. Bez żadnych warunków wstępnych. Pilotażowe programy prowadzono między innymi w Kanadzie i Namibii. Do wprowadzenia GDP przymierza się Finlandia. Czy tak będzie wyglądała przyszłość w czasach automatyzacji i zmniejszającej się liczby miejsc pracy? A może to prosta droga do szalejącej inflacji i przerzucenia pracy na pozbawionych praw imigrantów?

8 lipca Razem Wrocław organizuje debatę na temat gwarantowanego dochodu podstawowego. Argumenty przeciwników GDP przedstawi dr Iwo Augustyński, pracownik naukowy Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu i ekspert gospodarczy Razem. Bronić dochodu podstawowego będzie Maciej Szlinder – redaktor Praktyki Teoretycznej i jeden z czołowych popularyzatorów tej idei w Polsce. Spotkanie odbędzie się o godz. 18:00 we Wrocławiu przy ul. Zachodniej 1.