Brexit – Unia Europejska w obliczu kryzysu

Gdy 22 lutego 2016 r. ówczesny premier Wielkiej Brytanii, David Cameron, ogłaszał datę referendum w sprawie wyjścia Zjednoczonego Królestwa z Unii Europejskiej, opinia publiczna nie dopatrywała się jeszcze w tym wydarzeniu zalążka największego kryzysu instytucjonalnego i tożsamościowego w historii UE. Kiedy jednak 23 czerwca 2016 r. blisko 17,5 mln Brytyjczyków (czyli 51,8% głosujących) opowiedziało się za opuszczeniem Unii Europejskiej, mieszkańcy Europy stanęli w obliczu wyzwania, z jakim w historii Wspólnoty najpewniej jeszcze się nie mierzyli.

Ale czy rzeczywiście rozwód Wielkiej Brytanii z UE to aż tak wielka sprawa? O tym, jakie mogą być konsekwencje wynikające z Brexitu, kiedy, na jakich warunkach i czy wszyscy Brytyjczycy powinni opuścić Wspólnotę, czy wszyscy muszą na tym stracić, czy Wielka Brytania przetrwa Brexit, jak wpłynie on na kształt Unii Europejskiej i czy można przekuć tę klęskę w sukces, zastanówmy się wspólnie już w najbliższy czwartek podczas kolejnego spotkania z cyklu „Porozmawiajmy RAZEM”.

Udział w dyskusji wezmą:

• Józef Pinior (działacz opozycji w PRL, były poseł do Parlamentu Europejskiego, Senator VIII kadencji Senatu RP)
  • Katarzyna Wieliczko (Razem Wrocław)
  • Przemysław Witkowski (Krytyka Polityczna)

Spotkanie odbędzie się w Księgarni Tajne Komplety (Przejście Garncarskie 2, Rynek) w czwartek 4 sierpnia o godz. 19.00. Serdecznie zapraszamy do przyjścia i aktywnego uczestnictwa.