Policja gazowała ludzi! Żądamy dymisji!

Policja gazowała ludzi po raz pierwszy w historii Wrocławia! Zieloni i Razem przeciwko policyjnej przemocy!

To się stało w dzień kobiet, 8 marca 2021. Policja gazowała ludzi demonstrujących pokojowo po raz pierwszy w historii Wrocławia! Na skutek nadgorliwości funkcjonariuszy ofiarami przemocy zostały uczestniczki Manify. Podczas tego wydarzenia zatrzymana została jedna osoba. Zaś w środę 17.03.2021, przy okazji protestu zatrzymano kolejne trzy osoby. I tym razem używano siły fizycznej przeciwko pokojowo protestującym. Jako Razem nie zgadzamy się na policyjną przemoc. Uczestniczki i uczestnicy manifestacji mówią o bardzo brutalnym zachowaniu funkcjonariuszy w tych dniach: słownym obrażaniu obywateli i obywatelek, nieadekwatnym użyciu siły (pięciu funkcjonariuszy zatrzymujących jedną osobę), jak i również o brutalności. Po tym jak policja gazowała ludzi nie pozwalała jednej z kobiet ściągnąć maseczki pokrytej gazem łzawiącym.

Interweniujemy!

We współpracy z Partia Zieloni Wrocław złożyliśmy pismo w sprawie odwołania Komendanta Miejskiego Policji inspektora Dariusza Wesołowskiego oraz Naczelnika Wydziału Prewencji – podinspektora Pawła Adamczaka. W naszym piśmie kierowanym do Mariusza Kamińskiego, Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji, Dariusza Wesołowskiego, p.o. Komendanta Wojewódzkiego Policji, oraz Jarosława Szymczyka, Komendanta Głównego Policji żądamy wyciągnięcia konsekwencji wobec winnych. Fragment pisma: W związku z bezzasadnym użyciem gazu przez funkcjonariuszy Polskiej Policji wobec pokojowej manifestacji, żądamy ukarania winnych tego haniebnego czynu. W wyniku działań Policji ucierpiały pokojowo demonstrujące uczestniczki oraz dziennikarze. Podjęte przez Policję środki były nieadekwatne do sytuacji a także narażały życie i zdrowie uczestniczek i uczestników pokojowego protestu.

Złamano liczne zasady obowiązujące policjantów!

Wskazujemy na złamanie “Zasad etyki zawodowej policjanta”, a w szczególności:

• § 2, który mówi o tym, że policjant powinien kierować się zasadami współżycia społecznego,
  •  zasady, że postępowanie policjanta w kontaktach z ludźmi powinna cechować życzliwość i brak uprzedzeń, o czym mówi § 6,
  •  policjant, zgodnie z §8 powinien dostosować swoje zachowanie do sytuacji i cech osób uczestniczących w zdarzeniu,
  •  § 9, stanowi, że policjant powinien udzielić wszechstronnej pomocy ofiarom przestępstwa lub innego zdarzenia,
  • policjant ma obowiązek, zgodnie z § 23 dbania o społeczny wizerunek Policji.

#solidarnośćnasząbronią